Bij OVT geloven we dat omgaan met erfgoed boeiende en inspirerende verhalen oplevert. Verhalen die mensen samenbrengen, verwonderen en emoties losmaken. Verhalen die vragen oproepen en discussies uitlokken. Verhalen die doen nadenken over het verleden, het heden en de toekomst.
Bij OVT richten we ons op de ontsluiting van erfgoed voor iedereen in de brede zin van het woord, zodat erfgoedverhalen voor iedereen toegankelijk worden en een positieve impact kunnen hebben op onze samenleving. Onze missie is daarom eenvoudig, maar krachtig: erfgoed voor iedereen!
Bij OVT zijn we ervan overtuigd dat erfgoed een krachtig instrument is om verbinding tot stand te brengen. We gaan op zoek naar originele invalshoeken en sterke verhaallijnen om mensen bewust te maken van uniek erfgoed in hun eigen omgeving en sterke connecties met die locaties te creëren.
Uiteraard willen we ook verbinding tussen mensen onderling teweegbrengen. OVT wil mensen over generaties heen samenbrengen om kennis uit te wisselen en gesprekken op gang brengen over de betekenis en waarden die we aan ons erfgoed toekennen.
Erfgoed voor iedereen ligt ons heel nauw aan het hart. De kennis die we de afgelopen 20 jaar opgedaan hebben, willen we graag delen. Op die manier willen we met OVT bijdragen tot het bewaren van erfgoed voor toekomstige generaties.
Bovendien menen we dat omgaan met erfgoed een positieve impact kan hebben op de samenleving. In een wereld die zeer snel verandert, zijn veel mensen op zoek naar betekenis en houvast. Erfgoedverhalen vertellen wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we als samenleving belang aan hechten. Erfgoed, zorg en welzijn kunnen mekaar versterken. OVT wil hier actief aan meewerken.
Wil je meer weten over onze missie, de mogelijkheden om samen te werken of heb je gewoon een vraag? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.
Het verhaal van OVT gaat van start in 2023. De Stichting werd opgericht vanuit Ruben Willaert NV.
Ruben Willaert studeerde in 2001 af als meester in de Conservatie en Restauratie aan de Hogeschool van Antwerpen. Hij startte in 2001 ‘Restauratieatelier Ruben Willaert BV, dat evolueerde van een eenmanszaak naar een gerenommeerd bedrijf met 4 verschillende afdelingen: restauratie, decoratie, archeologie en archeologienota’s. Ruben stond in 2011 ook aan de wieg van het Vlaams Erfgoed Centrum (VEC) en richtte in 2021 samen met Pieter Verfaillie Herbé op, een studiebureau dat zich specialiseert in de herbestemming van complexe erfgoedprojecten.
Janiek De Gryse studeerde in 2001 af als archeoloog aan de Universiteit Gent. Ze stond mee aan de basis van de oprichting en uitbouw van de Afdeling Archeologie binnen Ruben Willaert NV. Ze bouwde het team stadsarcheologie uit en leidt sinds 2007 verschillende grote stadskernopgravingen in Vlaanderen. N.a.v. de opgraving Sint-Baafskathedraal Gent, die zij coördineerde, kreeg Janiek in het kader van de Onroerend Erfgoedprijs 2023 de Eervolle Vermelding van de jury (https://www.onroerenderfgoed.be/eregalerij-2023). De jury loofde haar o.a. om haar inspanningen om te communiceren over de resultaten van de opgraving, zowel naar de sector als naar het grote publiek.
Shari Eggermont studeerde in 2017 af als archeoloog aan de Universiteit Gent en vervoegde het stadsteam van Ruben Willaert NV reeds in 2016. Shari werkte mee aan de opgraving in de Sint-Baafskathedraal te Gent, waar ze de leiding had over alle administratie. Op heden is ze werkzaam als proces manager bij Ruben Willaert. Daarnaast zet ze zich sinds 2016 in voor de ontsluiting van archeologie aan het bredere publiek, met behulp van innoverende (grafische) technieken.
Omdat we merken dat er binnen de huidige markt weinig tijd en ruimte is om erfgoed te ontsluiten en te koppelen aan maatschappelijke doelen, voelden we dat het tijd was voor een nieuw initiatief. Zo zag OVT het licht!